Co se děje před vydáním?

01.11.2021

Po roce tráveném v nakladatelství se může zdát, že lecjaké nepečené dezerty budou lehce zapáchat, možná se rozrostou do druhého patra, ale ty moje Nepečené dezerty nabírají na dokonalosti!

Svými odbornými a profesionálními ilustracemi bavím jednoho kamaráda, tak ať se pro tentokrát nesměje sám :)
Svými odbornými a profesionálními ilustracemi bavím jednoho kamaráda, tak ať se pro tentokrát nesměje sám :)

Před rokem na den přesně, jsem oslovila první nakladatelství. Nakladatelství MOBA můj rukopis přijalo, a i když nějakou dobu trvalo, než se věci daly do pohybu, tak teď se to všechno začíná rozjíždět! Však jaro 2022 se kvapem blíží. :) Od února, kdy jsem dostala kladné vyjádření, jsme probírali detaily smlouvy a já ještě upravovala rukopis po stylistické stránce. Po létě jsme se vrhli na redakční úpravy.

Trochu jsem měla strach, že jich bude přespříliš a z knihy se stane tovární produkt, ale opak byl pravdou. Má skvělá paní redaktorka podnikala jen velmi skromné zásahy, na mé připomínky brala zřetel a  veškeré návrhy na zlepšení jsem uvítala. A ačkoli si pochvalovala, že na textu nebylo moc práce, byla to právě ona, kdo nasadil mé knize tu pomyslnou třešinku na dezert.  :)

Další věc, co jsme s v průběhu času s nakladatelem řešili, byl název knihy. Snad všichni s Nepečenými dezerty sympatizovali, ovšem byla jsem upozorněna, že jisté procesy, které knihu provází na cestě od nakladatele ke knihkupci (a samozřejmě ke čtenáři), nemají kolikrát k dispozici nic víc než název knihy. Mohlo by se tak velmi snadno stát, že neznámou autorku zařadí mezi recepty na smažené kuřecí kůžičky, v tom lepší případě vedle Pohlreicha. Což by se odrazilo jak na objednávkách, tak na prodejnosti. 

Možná si někdo řekne, že mi jde v tohle hlavně o prachy, ale abych to uvedla na pravou míru - žádný nakladatel nechce být tratný na své investici a žádný autor nechce vidět, že se kniha nedostane k těm správným čtenářům jen proto, že to někdo někde zdupal (všichni jsme jen lidi). Rozhodla jsem se vzít na doporučení nakladatele ohled, ale zároveň ho skloubit s přáním čtenářů, aby název Nepečené dezerty zůstal. 

Přiznám, že jsem ze začátku sice hledala jiný název, ale všechno bylo takové jalové a neladilo s anotací. Přemýšlela jsem tedy, jaký přívlastek k názvu přidat: Horké, Přísně tajné, Smutné, Hořké, Vražedné, Krvavé, Tajemství..., Nepečené dezerty.doc, Nepečené dezerty a Albertova hra, Nepečené dezerty a krvavý tentononc, Nepečené dezerty a něco děsně chytrýho... nic nebylo ono. Už jsem byla skoro přesvědčená, že vážně navrhnu název Opečený dementi, jak jsem knize začala interně přezdívat, když tu někdo na redakční radě pronesl: 

Nepečené dezerty Kateřiny A. 

Ve hře bylo tolik věcí, jak z marketingového, tak z čtenářského hlediska, že tohle byl ten nejlepší a nejhezčí kompromis. Ten jediný, u kterého jsem si na první dobrou řekla: „Jo, to je ono!“ Proto věřím, že si nový název zamilujete stejně jako já.  Navíc mi název trochu připomíná Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou od A. Lustiga, kterého já tuze ráda.

A na závěr poslední novinky, o které se můžu podělit: kniha se během redakčních úprav rozrostla o několik stran, aktuálně se pracuje na obálce a můj text putuje do dalšího kola příprav. Stále více mě těší, že před tím rokem padla volba právě na nakladatelství MOBA, jsem nadšená a věřím, že to nadšení už brzy budeme sdílet společně.

A jestli mě někdo zařadí mezi kuchařky, prokleju ho do desátého kolene! :D

EDIT 2023:
Níže můžete vidět, že mé obavy se  skutečně naplnily :). Nejmenovaný portál jsem oslovila a knihu posléze správně zařadil, tak snad teď žádná kuchařinka neláteří, co si to sakra koupila, když je tam jeden jediný recept :D